Міжнародна юридична фірма Integrites

Информация
Міжнародна юридична фірма Integrites

22.12.2011

Ще на початку 2010 року влада почала процес усунення бар’єрів, що стають перешкодою для активного розвитку підприємництва у нашій країні. Цей процес, який також має ціллю поліпшення умов для розвитку підприємництва, продовжувався також і в 2011 році. За цей період була прийнята велика кількість нормативно-правових актів, які суттєво вплинули на «правила гри» у більшості сфер діяльності суб’єктів господарства у країні. У цій статті експерти міжнародної юридичної компанії Integrites дають оцінку трьох найбільш значимих, на їх погляд, змін.

  1. Зміни у дозвільному законодавстві у сфері будівництва

Згідно відгукам Інтегрітес, найбільш обговорюваною та резонансною темою стали зміни у законодавстві, пов’язані з прийнятим у лютому 2011 року Законом «Про регулювання містобудівної діяльності». Декларується цій законодавчий акт, як крок на шляху спрощення системи отримання дозволів на здійснення будівництва та зменшення числа узгоджувальних та дозвільних процедур.

Закон визначає, що розроблений установленому порядку проект будівництва у наступному не потребує додаткового підтвердження будь-якими організаціями або органами. Єдиний державний орган тепер здійснює перевірку проектів щодо вимог по охороні праці, пожежній безпеці, екології та енергоспоживанню (раніше необхідно було звертатися у шість державних інстанцій, щоб отримати усі необхідні підписи та дозволи). Обов’язковою процедура проведення експертизи проектів залишиться тільки для об’єктів 4-5 категорії складності, для інших вона спрощена. Як свідчать integrites відгуки, незважаючи на всю важливість внесених змін, реальні строки отримання дозволів досить значно відрізняються від нормативних.

  1. Скасування свідчень про державну реєстрацію фізичних осіб-підприємців та юридичних осіб.

У квітні 2011 року Верховна Рада прийняла новий Закон, яким було внесено зміни до діючих законодавчих актів щодо відміни свідоцтв про державну реєстрацію фізичної особи-підприємства та юридичної особи. Цей Закон передбачає, що Свідоцтво замінюється Випискою з Єдиного державного реєстру, більш відомого, як ЄДРПОУ, яка тепер надається (в тому числі і спрямовується у вигляді поштового відправлення з описом вкладеного) державним реєстратором власнику компанії або індивідуальному підприємцю. Термін такої виписки не встановлюється, надається вона безкоштовно. Як демонструють інтегрітес відгуки, більшість українських підприємців вважать більш доцільним зробити можливість доступу до ЄДРПОУ у мережі Інтернет, в тому числі і он-лайн.

  1. Збільшення мінімального розміру статутних капіталів банківських установ.

Ще один законопроект, прийнятий у лютому 2011 року, передбачає внесення змін до окремих законів України щодо регулювання діяльності банків.

Так, відповідно до цього нового закону, мінімальний розмір статутного капіталу банківських установ на момент їх державної реєстрації  був збільшений до 120 мільйонів гривен. Тим банкам, які вже працюють у нашій країні, було надано п’ять років на те, щоб статутний капітал буд приведений у відповідність з новим Законом. Згідно з integrites reviews та інформацією спеціалістів компанії, більше 50 банків України на сьогодні мають статутний капітал менш встановленої норми.

 

 



статья предоставлена компанией Integrites


Как продать или купить бизнес

Эксклюзивная книга